Tartalom:

Bevezető
A program
Az odaút
Visszaút

Bevezető
A honlapon többünk képei szerepelnek, Ágié. Anikóé, Ákosé és az enyémek, valamint Kati néhány képe.
A fotós mentegetőzik
: hát bizony sok a homályos, szemcsés fotó, néhol tükröződik a busz ablaka.
Mentség sok van, az egyik az, hogy a jobbik gépem LCD-je a nagy páratartalom miatt megszívta magát és tönkrement. (Ilyenkor még a garancia sem működik, nekem kellene bizonyítani, hogy nem mártottam vízbe...)
A másik mentségem az, hogy a közeljövőben nem szándékozom visszatérni Mexikóba, hogy az elrontott képeket megismételjem. (Bár kedvem éppen lenne hozzá.)
Ha úgy gondoltam, hogy a kép valamilyen információt hordoz, vagy jó emléket elevenít fel, akkor bizony nem dobtam ki.

Akik utunkon végigkísértek bennünket: Vanda, a magyar idegenvezetőnk, Enrique, a mexikói idegenvezetőnk és Robertó, a sofőrünk.

Vanda

Enrique

Roberto

Térkép - szálláshelyek

Térkép - útvonal

Program
 

VIVA MEXIKÓ Aztékok, olmékok, toltékok és a mayák földjén  

1. nap: Budapest – Mexikóváros
Elutazás Budapestről a reggeli órákban menetrend szerinti járattal Mexikóvárosba. Érkezés az esti órákban, transzfer a szállodába. Szállás Mexikóvárosban.

2. nap: Mexikóváros 2230 m.
Reggeli után városnézés MEXIKÓVÁROS-ban: Zocalo (Főtér), Katedrális, Nemzeti Palota, a Három Kultúra tere, Antropológiai és Történeti Múzeum megtekintése.   Szállás helyben

3. nap: Puebla – Oaxaca 1700 m.
Utazás a Sierra Madre hegyvonulatain keresztül, a Popocatépetl és Iztaccíhuatl vulkánok mentén. Rövid városnézés a gyarmati stílusú PUEBLA-ban.  Szállás Oaxacaban.

4. nap: Mitla – Monte Alban  – Tehuantepec 45 m.
Reggeli után utazás tovább TEHUANTEPEC-be, útközben a 2000 éves fa (El Tule) és MITLA romjainak megtekintése. Kirándulás MONTE ALBAN-ba a 2500 éves Zapoték fővárosba, mely a legjelentősebb régészeti lelőhely Oaxaca tartományban. Szállás Tehuantepecben.

5. nap: El Sumidero kanyon – Chamula – San Cristobal de las Casas 2130 m.
Utazás San Cristobalba, útközben csónakkirándulás Közép-Amerika legszebb szakadékában, az EL SUMIDERO kanyonban. Innen lélegzetelállító út vezet San Cristobal de las Casas-ba. Útközben CHAMULA és ZINACANTÁN indián falvak.

6. nap: Agua Azul – Palenque 70 m.
Reggeli után utazás az AGUA AZUL vízeséshez, a frissítő fürdés után érkezés a szálláshelyre Palenquebe. Szállás.

7. nap: Yaxchilan – Bonampak 150 m.
Most egy olyan program következik, amelyet csak velünk tekinthet meg! A korai indulás miatt úti csomaggal utazunk az őserdő kellős közepén az Usumacinta-folyó mellett található és pár éve felfedezett, restaurált YAXCHILAN és BONAMPAK romvárosokhoz, ahol a maya építészet és falfestészet csodálatosan fennmaradt. A látvány egyedülálló, a 30-50 méteres fák között megbúvó, smaragdzöld esőerdőből kifehérlő hajdan 25-30 ezer lakosú ősi városok lenyűgözőek. Mivel nincs végig út, előbb busszal, majd vízi úton, csónakokkal jutunk oda. Visszatérés Palenquébe,

8. nap: Palenque – Campeche 10 m.
Délelőtt PALENQUE megtekintése, amely Mexikó egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye. Továbbutazás Campechébe. A gyarmati Champeche kikötőjéből szállították az ezüstöt és aranyat Spanyolországba. Szállás. 

9. nap: Mérida – Uxmal 60 m.
Campecheből utazunk tovább a Yucatán félszigeten MÉRIDA-ba, melyet „Fehér Város”-ként is emlegetnek. Délután látogatás UXMAL-ban, a klasszikus maya korból fennmaradt városban. Itt található a 38 méter magas Jövendőmondó piramisa. Szállás Uxmal környékén.

10. nap: Chichen Itza – Cancun 10 m.
Reggeli után Uxmalt elhagyva CHICHEN ITZA felé indulunk. Maya falvakon keresztül halad az utunk, közben megálló egy megerősített ferences-templomnál és egy jellegzetes Yucatán víznyelőnél (cenote) CHICHEN ITZA Yucatán állam leghíresebb ásatási területe: Kukulkán Piramis, Labdapálya, Jaguár templom stb. Utazás a Karib-tenger partján található legismertebb üdülővárosba CANCUN-ba.

11. nap: Cancun
Egész napos üdülés, pihenés a Karib-tenger partján CANCUN-ban. Szállás.

12. nap: Tulum – Chetumal 10 m.
Reggeli után utazás CHETUMAL-ba, Quintana Roo állam lendületesen fejlődő fővárosába. Útközben a Karib-tenger partján, festői környezetben fekvő rejtélyes múltú maya TULUM restaurált épületeinek megtekintése. Szállás Chetumalban.

13. nap: Villahermosa 20 m.
Korai reggeli után indulás Tabasco állam fővárosába, VILLAHERMOSÁ-ba. Útközben KOHUNLICH és CHICANNÁ megtekintése. Szállás Villahermosaban.

14. nap: La Venta – Catemaco-tó – Veracruz  20 m.
Reggeli után látogatás a LA VENTA-i régészeti körzetben, ahol a titokzatos és ismeretlen eredetű olmék kultúra kőszobrai és sztéléi találhatók. Kirándulás a CATEMACO-tóhoz. A környéket „Veracruz állam Svájcának” is nevezik. Továbbutazás VERACRUZ-ba, melynek városi jellege, lakói, merőben eltérnek minden más mexikói városétól. Rövid városnézés után érkezés a szállodába.

15. nap: El Tajín – Xicotepec de Juarez 1160 m.
Korai reggeli után indulás EL TAJÍN-ba, mely Mexikó egyik leghíresebb régészeti körzete. Legérdekesebb látnivalója a Pirámide de los Nichos (Falifülkék piramisa). Továbbutazás Xicotepec de Juárezbe. Szállás.

16. nap: Teotihuacan 2550 m.  – Mexikóváros 2230 m.
Reggeli után utazás TEOTIHUACAN-ba, ahol megtekinthetjük és megmászhatjuk a Nap és Hold Piramist. Továbbutazás MEXIKÓVÁROS-ba.
A Guadelupei Szűz Bazilikája. Szállás.

17. nap: Taxco 1770 m. – Mexikóváros 2230 m.
Reggeli után a programunk befejezéseként kirándulás az „ezüst városába” TAXCO-ba. Visszatérés Mexikóvárosba, irány a repülőtér, s az esti órákban hazautazás.

 

Az odautazás

Indulunk

Ferihegy

Repülünk (Budapest - Párizs)

Párizs - repülőtér

Repülünk (Párizs - Mexikóváros)

A visszautazás

Mexikóból Amszterdamba

Amszterdam reptér

Kiállítás is volt

Ferihegy