Tartalom

Térképek
Információk Szíriáról
A program

Az oda-vissza utazás képei

Térképek

Damascus, Bosra

Hama, Tartus, Crac des Chevaliers, Palmyra, Baalbek, Maaloula, Damascus

Saint Simon, Aleppo, Ugarit, Lattakia, Slenfeh, Apamea, Marqab, Hama

Információk Szíriáról

Az elmúlt évtizedekben Tunézia és Egyiptom a világ legkeresettebb turistacélpontjai lettek, nem úgy, mint a közeli Szíria, amit a nyugati híradások egy rossz imágójú, pária államnak állítottak be. A negatív visszhangokat úgy tűnik megint a turistáknak sikerül megtörnie, akik a tavalyi évben csaknem hatmillió turista volt kíváncsi az ázsiai ország páratlan történelmi és vallási látványosságaira. Szíria újabb fejlesztésekkel és kidolgozott turisztikai koncepcióval válaszol a megnövekedett igényekre.

 Szíria: történelem minden sarkon

A romlatlan Közel-Kelet. Ezzel a jelzővel illetik a turisták a XXI. századi Szíriát. A délnyugat-ázsiai köztársaság jelentős keresztény vallású, valamint kurd, örmény, illetve asszír nemzeti kisebbségeivel egyesek szerint meglepően világias. Az ország lakói többségében muzulmán vallásúak, határain belül a lakosság 10 százalék, azaz körülbelül másfél millió keresztény él.

Szíria múltja igen gazdag, de hogy jövője se legyen kételyekkel teli, Dubaihoz hasonlóan igyekszik meglovagolni a turizmusban rejlő lehetőségeket. Példát vesz a dúsgazdag arab városállamról és az idegenforgalommal próbálja bebiztosítani magát, gondolva az egyre közeledő fosszilis készletek teljes kimerülésére. Igaz a szíriai olajmezők kapacitása viszonylag kicsi (naponta kb. 400 ezer hordó) napjainkban mégis az olajexportból származó bevétel számít az ország egyik fő valutaforrásának.

Az elmúlt években a legelszántabb világutazók, akik elég bátrak és kíváncsiak voltak, hogy válságövezetek közelébe merészkedjenek, Libanon és Irak után egyértelműen Szíria mellett tették le a voksaikat. A társadalom romlatlansága, a relatív jónak mondható közbiztonság, és a több ezer éves kultúra teljesen levette a lábáról az első fecskének számító turistákat. Szíria a tavalyi évben tapasztalta először, hogy erőteljesen megugrott a turistaérkezések száma. Míg Magyarországra évente körülbelül hárommillió turista érkezik, addig 2008-ban mintegy hatmillió világutazó volt kíváncsi Szíria kulturális és történelmi örökségeire.

Óriás beruházások a turisták igényei szerint

Az utóbbi években a gazdasági liberalizáció igénye egyre erőteljesebben mutatkozott Szíriában. Még a szerényebb üzleti környezet ellenére is sok külföldi befektető gondolkodik infrastrukturális fejlesztésekben, szállodaépítésekben. Szíria turisztikai stratégiája a jövőben a nyugati turisták hatékony elérésén túl, elsősorban pont a szálláshelyek bővítésére fókuszál - írja a Reuters. A tervek szerint az elkövetkezendő három évben 40 ezer vendégággyal bővítenék a meglévő kínálatot. A legnagyobb szállodákon kívül még több youth hostelt és kempinget építenének, főleg a nagyvárosokban és tengerparti üdülőhelyeken.

Ami a turisták szerint példaértékű, hogy a nagy építkezések közepette a helyiek gondot fordítanak a régi városrészek, történelmi látványosságok megőrzésére, ugyanakkor az utazók igényekhez igazodva modern szállodakomplexumokat is tető alá hoznak. Damaszkusz óvárosi részében például a közel múltban nyitotta meg kapuit a Beit Zaman nevet viselő elegáns butik hotel, amit tulajdonképpen egy történelmi jelentőségű, gondosan helyreállított 300 éves udvarházból alakítottak ki. A turisták szerint, ha a szálló előtt az Egyenes utcán (Via Recta) a macskakövek beszélni tudnának, elmesélnék, hogyan szökött meg a városból Szent János egy kasba rejtőzve, és hogyan menetelt Saul (a későbbi Szent Pál apostol) és miként történt a Bibliában is említett híres Pál fordulás.

A felújítási munkák mellett Damaszkuszban megjelentek a legnagyobb szállodaláncok. A Mövenpick, a Kempinski és Holiday Inn, szintén fejlesztéseket tervez, csakúgy Kuvaiti Kharafi csoport, akik jelenleg egy 360 szobás szálloda terveit véglegesítik.

A Qatar Investment Authority által tulajdonolt Katari Diyar ingatlanvállalat is jelezte építési szándékát. 350 millió dolláros beruházásával a tervek szerint egy hatalmas üdülőparadicsomot húznának föl, de nem a fővárosban, hanem a mediterrán partok mentén.

Mikor érdemes utazni?

A nyár a gyakran elviselhetetlen forróság miatt nem a legjobb időpont az utazásra. Ugyanígy a tavasz sem.Ilyenkor folyton süvít a hamszín (az ötvennapos szél), s állítólag még depressziót is okoz, a távolról jövő, magaslégköri sivatagi por pedig olyan finom, hogy kidörzsöli a hajlatokat, az ujjak közét és kimosni is alig lehet ruhákból . Kora őszi időszak azonban ideális lehet egy egyhetes szíriai kiruccanáshoz, ráadásul a magyar légitársaság közvetlen járatot biztosít Budapest és Damaszkusz között, körülbelül 85 ezer forintos áron

Néhány éve jelent meg a hazai turisztikai kínálatban a Földközi-tenger keleti partvidékének felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékeivel csábító Szíria. S bár a nemzetközi politika időnként szereti ennek az ellenkezőjét bizonygatni, az ország kifejezetten biztonságos, lakói barátságosak, vendégszeretők, a látnivalók pedig egészen különlegesek.

Mióta Basir al-Asszad 2001-ben átvette apjától az ország irányítását, Szíria modernizálása nemzeti ügy lett, s bár ez nem halad gyorsan, az erre járó utazók számára szembetűnő a változás. A fejlődés szerencsére nem jelenti azt, hogy az ország megfeledkezne múltjáról, ami már csak azért is lehetetlen, mert itt szinte minden sarkon történelmi emlékekbe botlik a látogató, legyen az római, vagy középkori eredetű.

Szerencsére a szíriai kormányzat felismerte a történelmi műemlékekben rejlő lehetőségeket és ma már mindegyik védett épület gondos helyreállításban, állagmegóvásban részesül. Nem volt ez mindig így: mikor a cikkíró 1995-ben először az országban járt, a boszrai amfiteátrum környékén található római kori épületmaradványokat a helyiek egyszerűen csak mint "köveket" emlegették és ennek megfelelően is vigyáztak rájuk.

Ma már az ország két legnagyobb városa Damaszkusz és Aleppó, valamint Boszra és a hatalmas és gyönyörű egykori kereskedőváros, Palmyra is szerepel az Unesco Világörökségi listáján. Ezeken kívül hatalmas - a világ két legnagyobb - keresztes lovagvára, labirintusszerű középkori bazárok és - a szírek szerint legalább is - a világ legnagyobb mecsetje, a damaszkuszi Omajjád-mecset is itt található. A műemlékek jó része ráadásul a mai mindennapi élet szerves részét képezik.

Közlekedés, vízum, pénz 

Ha kerülnénk a repülést, Magyarországról nagy valószínűséggel Törökországon keresztül lépünk Szíria területére. Ha autóval, vagy busszal megyünk, a legegyszerűbb átkelési pont az Antakyát Aleppóval összekötő út mentén lévő határfalu, Bab al-Hawa. Az autós utazók azért készüljenek fel, hogy mind a törökországi kilépés, de inkább a Szíriába való bejutás időigényes dolog. A határőrök finoman szólva is kényelmes tempóban intézik a papírmunkát, ráadásul nem elég egy pecsét az útlevélbe, több ablakhoz és több különböző irodába is el kell látogatnunk, mire mindent elintézünk.

Hátizsákosoknak lehet jó választás az Isztambulból Aleppóba heti rendszerességgel közlekedő vonatjárat, vagy az Isztambulból, Ankarából a szír fővárosba közlekedő távolsági buszjárat.

A török vízumot a belépéskor a határon lehet beszerezni, Szíriába ugyanakkor előre kell megváltani a turistavízumot az ország budapesti nagykövetségén. A kéthetes tartózkodásra és egyszeri belépésre jogosító turistavízum 13 ezer forintba kerül, egy hét az ügyintézés ideje és 2 db vízumkérőlap, 2 db igazolványkép, valamint a visszautazás időpontjától számított 6 hónapig érvényes útlevél szükséges hozzá.

A damaszkuszi nemzetközi repülőtérre közvetlen járatokat üzemeltet Budapestről a Malév. A jegy nem olcsó, általában 100-120 ezer forint körül van illetékkel együtt, de ennél kedvezőbb árakat azért néha ki lehet fogni. Érdemes megnézni a bécsi indulású járatokat is, illetve a jordániai járatok árait is, elképzelhető, hogy így olcsóbban megússzuk.

Szíria nagyobb városaiban használhatók az ismert bankkártyák, de indulás előtt érdemes némi dollárt is bekészíteni és a repülőtéren beváltani.  

A PROGRAM

Damas Travel utazási iroda
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 3.
Iroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 09.00-18.00
Pénzváltás: hétfőtől péntekig 09.00-08.00
szombaton 10.00-14.00

Telefon:  (1) 267-70 13  (1) 267-70 13
Fax: (1) 267-70 14

E-mail: aerika@damastravel.hu partner@damastravel.hu 

Időpont: 2010 március 21 - 29.

Időtartam: 9 nap/ 8 éj

Utazás módja: Malév járataival Budapest-Damaszkusz-Budapest útvonalon.

Szállás: 3* és 4*-os szállodák kétágyas szobáiban

Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora).

 Szíria a Föld egyik legrégebben lakott területe, közel 8000 évre nyúlik vissza történelme. A szíriai Amrit városban rendezték meg az első jelentősebb dokumentált sporteseményt, mely több mint félezer évvel előzte meg a legelső ógörög olimpiai játékokat. A Szír Ugarit városából származik az egyik legelső ismert abc. Ám az ország sajnos hamar megismerkedett az ókor szinte összes birodalmának hódító seregével. Jártak itt akkádok, babiloniak, hükszoszok, egyiptomiak, hettiták, asszírok, héberek, perzsák, makedónok, rómaiak, tatárok és törökök. A mind mohóbban terjeszkedő Róma Kr.e.64-ben érte el Szíriát, s több száz éven át uralták ezt a területet. A római korban vált igazán ismertté Palmyra, - Kr. U. 3. sz.-melyet a sivatag királynőjének és a pálmák oázisának is neveztek, s az Ókori Selyemút egyik legkiemelkedőbb központja volt, valamint az Orones- parti hatalmas vízikerekek amelyek a mai napig Hama városának szimbólumai. Szíria volt a híd kelet és nyugat között. Maaloulában találhatjuk a világ legrégebbinek tartott apácakolostorát is, ahol sokan még mindig Jézus nyelvét, az arameust beszélik. A dél-szíriai Bosra város határában megbúvó remetelaknál, a szent életű Bahira jósolta meg egy 12 éves kisfiú nagybátyjának ( Kr.u. 538 ), hogy a gyermek lesz a Föld utolsó prófétája. Ez a gyermek volt a későbbi Mohamad próféta, aki az iszlám vallást terjesztette el az egész arab világban. Fél évszázaddal később a próféta lobogója alatt egyesült arab sereggel elragadták Szíriát Bizánctól. Damaszkuszt -Szíria fővárosát- a világ legrégebbi folyamatosan lakott városaként tartják számon. Az évezredek alatt nevezték már kelet gyöngyének, sivatag gyémántjának és a föld menyasszonyának. Közel hétezer éves története alatt a legkülönbözőbb kultúrák emlékei halmozódtak fel, ez teszi varázslatossá és sokszínűvé. No meg a helyi emberek és szokásaik, az arab világ minden jellegzetes vonásával. A szíriai emberek rendkívül vendégszeretők és segítőkészek, amit szerintünk személyesen érdemes megtapasztalni.

Program:

1.nap: BUDAPEST - DAMASZKUSZ

Indulás Damaszkuszba a késő esti órákban a Ferihegy 2/B-ről. 

2. nap: DAMASZKUSZ – BOSRA – MAALOULA

Érkezés a hajnali órákban a damaszkuszi repülőtérre, transzfer a szállodába, rövid pihenő.

Reggeli után elindulunk meglátogatni Bosra-t, mely az egyik legjelentősebb római város. Megtekintjük a római szélkaput, elsétálunk a földalatti üzletekhez, a lantarn kapuhoz, az iszlám palotához. Megnézzük a római színházat, a vízgyűjtőt, a nabateus kaput, a bizánci katedrálist és Bahira szerzetes templomát. (Bahira volt az, aki találkozott Mohammed prófétával és prédikált a küldetésről.)

Innen Maaloula falu felé vesszük az irányt, ahol az emberek még mindig Jézus nyelvét, az arámit beszélik. Megtekintjük Szent Tekla és Szent Serkis templomát, illetve a kőszirtet.

Szállás elfoglalása,este vacsora a szállodában.

 3.nap: MAALOULA – CRAC DES CHEVALIERS – HAMA – APAMEA – ALEPPO

Reggeli után elindulunk Crac Des Chevaliers-hez, mely Arábiai Lawrence szerint a világ legcsodálatosabb vára. Innen tovább utazunk Hama városába, hogy megcsodálhassuk a híres antik vízikereket (1500 éves) az Orantus folyó mentén. Tovább folytatjuk utunkat Aphamea királyságba, mely Seleucus Nicator alapította négy város egyike a Krisztus előtti 3. századból, majd a rómaiak rezidenciáját és a színházat tekintjük meg. Sétálhatunk azon az úton, melyen egykor Antonius és Kleopátra kocsizott végig.

Aphamea-t elhagyva Alepponak, Szíria második legnagyobb városának felfedezésére indulunk. Megtekintjük az Archeológiai Múzeumot, a Citadellát, a Nagymecsetet és a Karavánszerájt. Ezután ellátogatunk Aleppo régi fedett bazárjába, mely a világ leghosszabb fedett piaca ( 12 km ).

Szállás elfoglalása, vacsora a szállodában.

 4.nap: ALEPPO – AIN DARA – ST. SIMEON – ALEPPO

A reggelit követően Ain Dara városába utazunk, mely Aleppo-tól 60 km-re, a török határ közelében fekszik. Több ősi civilizáció települt le ezen a vidéken. Itt tárták fel az antik Árpád nagy templomának maradványait i.e. 1. században. A kutatók szerint az Árpád fejedelem név innen származik.

Ezután észak felé autózunk, hogy megtekintsük Szent Simon kolostorát, az íróét, aki 40 évet töltött a szabad ég alatt imádkozással és meditálással egy oszlop tetején. Szent Simon kolostorát elhagyva visszautazunk Aleppoba. Este vacsora a szállodában.

 5.nap: ALEPPO – SLUNFEH – UGARIT – LATTAKIA – MARQAB – TARTUS

Reggeli után Aleppo-t elhagyva a hegyekben fekvő Slunfeh-et tekintjük meg. Innen Ugarit királyságba indulunk, ahol a legelső abc-t készítették. Ezután Lattakia kikötövárosát látogatjuk meg. Innen Marqab várába utazunk, mely a legfontosabb johannita erődítmény. Magyar régészek minden évben, hónapokon át kutatnak a várban régészeti leletek után. Innen Tartus-ba utazunk tovább. Szállás elfoglalása, este vacsora a szállodában.

 6. nap: TARTUS – PALMYRA

Reggeli után megtekintjük Tartus-ban a régi Notre Dame Katedrálist. Ezután a „ sivatag királynőjének „ nevezett Palmyra városába utazunk, hogy felfedezzük az ókori Selyemút egyik legnagyobb központját. Felmegyünk az Ibn Maav várba, ahonnan megtekintjük a város látképét. Meglátogatjuk a múzeumot, Bál isten templomát, a toronysírokat, a monumentális boltívet, az Agorát, a színházat és Zenóbia királynő fürdőjét, valamint a Tetra oszlopokat, Diocletianus-táborát és Baal Shamin templomát. Szállás elfoglalása, vacsora a szállodában.

 7.nap: DAMASZKUSZ

Reggeli után visszautazunk Damaszkuszba. Egész napos városnézés Damaszkuszban, a világ legrégebben lakott fővárosában. Meglátogatjuk a Nemzeti Múzeumot, a Takyyeh Sulaymaniyeh mecsetet, a Folklór Múzeumot, az Azem Palotát, mely tipikus 17. századi damaszkuszi ház. Ellátogatunk az Umayyad mecsetbe, Saladdin sírjához, az Egyenes utcába, majd a Szent Anániás kápolnához és a Szent Pál ablakhoz, Bab Sharqihoz és a Bab Toumahoz. Később fölhajtunk a Qasioun hegyre, hogy 350 méterről letekinthessünk a városra. Este gálavacsora egy belvárosi étteremben, dervistánccal.

 8.nap: SZABADPROGRAM – FAKULTATÍV KIRÁNDULÁS BAALBECK-BE

Egész napos szabad program Damaszkuszban vagy fakultatív kirándulás Baalbeck-be, Libanonba.

 9.nap: DAMASZKUSZ – BUDAPEST

A hajnali órákban transzfer a repülőtérre, majd hazaindulás a Malév járatával 04:10-kor.

 

Részvételi díj:

233 000 Ft/fő + kb. 40 000 Ft/fő repülőtéri illeték
Egyágyas felár: 49.000 Ft/fő
Fakultatív kirándulás Baalbeck-be: 20.000 Ft/fő
Az ár minimum 10 fő részvétele esetén érvényes.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy Szíriába történő belépéshez nem lehet az útlevélben izraeli vagy bármilyen más pecsét, amely azt bizonyítja, hogy az útlevél tulajdonosa járt már Izraelben!
Ellenkező esetben új útlevél kiváltása szükséges.

 Az ár tartalmazza:

- Repülőjegyet turista osztályon Budapest - Damaszkusz - Budapest útvonalon, a Malév járatain
- 9 nap / 8 éjszaka ( oda-vissza út éjszaka a repülőn ) szállást 3* és 4*-os szállodákban kétágyas elhelyezéssel
- Napi kétszeri étkezést
- Belépőjegyeket a program szerint
- Légkondicionált autóbuszt a programokhoz
- Idegenvezetést magyar és angol nyelven
- Vízumdíjat
- Transzfereket

Az ár nem tartalmazza:

- Étkezéseknél az italok fogyasztását
- Betegség-, Baleset-, Poggyászbiztosítást
- Sztornó biztosítást
- Borravalókat (idegenvezető, autóbuszvezető)
- Baalbeck-i kirándulást
- Libanoni vízumot (18 USD/fő)
- Libanoni határ átlépésnél a szíriai kilépési illetéket (11 USD/fő)
- Baalbeck-i kirándulás alatt az étkezéseket

 1 EURO = 65,7 szír font

1 szír font = 4 forint

Az oda-vissza utazás képei

Éjfél körül nem

vagyunk frissek

Elkobozott szúró-vágó eszközök

Az ifjabbak elevenek

Közeledünk, ébredezés

Készülődünk hazafelé

Az államelnök képe mindenütt