Bosra

A jordán határ közelében fekvő város, Boszra minden szíriai utazás kötelező eleme. A fekete bazaltból épített ókori emlékek közül is kiemelkedik a világ egyik legjobb állapotban megmarad római kori kőszínháza.

A település a nabateusok fővárosa volt az i.e 1. századtól, majd i.sz. 106-tól a Római Birodalom részeként, Arábia provincia fővárosa lett. Mivel a legfontosabb két látnivalón - az amfiteátrumon és a citadellán kívül - sok más látnivaló nincs itt, egy félnapos kirándulásnak tökéletes választás lehet Damaszkuszból kiindulva. Bosra A településről először az i. e. 14. században III. Thotmesz és Ehnaton amarnai dokumentumai tesznek említést. Az i. e. 2. században Boszra az első nabateus város. A Nabateus királyságot Traianus császár generálisa, Cornelius Palma hódítja meg 106-ban.

A római birodalom alatt a várost Nova Trajana Bostra névre nevezik át. A III. Cyrenaica Légió székhelye és a Arabia Petraea római provincia fővárosa. Septimius Severus császár idején a város virágzott és metropoliszá vált, mivel a város számos kereskedelmi út metszépontjában áll, köztük a Vörös-tengerhez vezető római úttal. Alexander Severus colonia rangra emelte majd Philippus Arabs metropolis címet adományozott a városnak mely a kiváltságok mellett pénzverési jogot is biztosított.

A Rásidún kalifátus haderői 634-ben Hálid ibn al-Valíd fővezérrel az élen a boszrai csatában elhódították a várost a rómaiaktól. Boszra volt az első szír város amely áttért az iszlám hitre. Az iszlám időkben a településről feljegyezték, hogy Ismail ibn Kathir híres iszlám tanító születési helye és Boszrából való az a jámbor keresztény szerzetes az asszír Bahira aki az iszlám hagyomány szerint megjósolta az ifjú Mohamednek az ő elkövetkezendő prófétaságát. A város egészen a 17. századig jelentős állomása volt a Mekka felé tartó karavánoknak.

III. Balduin jeruzsálemi király 1147-ben és 1151-ben, majd később IV. Balduin próbálkozott sikertelenül Boszra elfoglalásával. 1261-ben mongolok erősen megrongálták a várat, de Bajbarsz mameluk szultán helyreállította. A középkorra jelentőségét vesztett kis faluvá zsugorodott, melyet beduin törzsek zaklattak.

Indulunk Bosra felé

Kávészünet

A Hermon hegy (Izrael)

Boszra

A Bahira kapu

A római színház