Indulás a bőrfeldolgozó felé

Bőrfeldolgozó üzem

Divatbemutató:

Tovább Pamukkale felé

Pamukkale

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája, és azUNESCO világörökség része. A természeti képződmény Törökországban található, 20 kilométerre Denizli városától. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvízű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak. Pamukkale emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett.

A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel. A város neve Hierapolisz lett, „Szent Város”, ahol többek között a Római Birodalom uralkodói is megfordultak.

Az üdülőhelyen megforduló nagyszámú turista miatt egyre apad a Pamukkalét tápláló vízforrás, és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni, emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a képződmény védelmében. Pamukkáléban csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni, meghatározott medencékben lehet fürödni és le kell venni a cipőt. Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.

Szarkofágok 

A turisták élvezik a tapicskolást

                     

            Panoráma                                         Tapicskolás 

 

Az Antik Fürdő

Hierapolisz

Hierapolisz (Hierapolis; görögül: Ιεραπολις, a.m. "Szent város") egy ősi város közvetlenül Pamukkalemellett délnyugat Törökországban, Denizli városától légvonalban 17 km-re északra.

Hierapolisz része az UNESCO világörökségihelyszíneinek; nem tévesztendő össze a kelet-törökországi Hierapolis Bambyce (Mabog) városával.

Pamukkale gyógyvizű forrásait már az i. e. 2. században is használták, Európa minden részéről érkeztek ide a gyógyulni vágyók. Sokan telepedtek le Hierapoliszban és haltak meg itt. A temető hatalmas területen fekszik, rengeteg, kőből emelt síremlékkel, ami miatt kiérdemelte a nekropolisz elnevezést is. A források különlegessége, hogy nagy területen, lépcsőzetesen helyezkednek el.

I. sz. 17-ben egy földrengés elpusztította a várost, melyet újjáépítettek. 1534-ben azonban egy újabb földrengés rázta meg a területet és teljesen lerombolta a várost, mely elhagyatott vidékké vált. Amikor a 20. század-ban újra fölfedezték PamukkalePamutkastélyát, a várost feltárták és egy múzeumot létesítettek a leletek kiállításához. Hierapoliszban találjuk Kleopátra fürdőjét, melyben a legenda szerint maga az egyiptomi királynő fürdőzött. A forrás fölé épült, márványkővel kirakott ősi uszodában a látogatók is megmártózhatnak.

Jelenleg olasz tudósok dolgoznak a város helyreállításán. Az egykori főutcát övező oszlopokat is ők állították fel újra. A romok között megtekinthetők többek között egy bazilika és egy színház romjai is. A várost övező környék parkosítása és kövezése jelenleg is folyik, melynek célja, hogy megkönnyítsék az egyre növekvő számú turista eljutását Hierapoliszon keresztül Pamukkale medencéihez.

Utazunk a Taurus hegységen keresztül

Antalya

Úton

A hotel

Utcakép

Antalya török város, a Földközi-tenger egyik öblének partján, Antalya tartomány székhelye. Lakossága nyaranta a két milliót is eléri. Keletkezése a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát a közelben álló romok is mutatják. A várost gyűrűként öleli körül aToros-hegység, melynek a város különleges éghajlatát köszönheti: a hegység által körbezárt síkságon megreked a tenger felől érkező levegő.

Antalya a Földközi-tenger gyöngye, a török riviéra fővárosaként is emlegetik. Kaleici, a városközpont, ahol különös török és görög házak állnak védelem alatt, a legközkedveltebb része a városnak. A bizánci, római és szeldzsuk építészet és kultúra alapjai még mindig láthatóak az óvárosban.

Krisztus előtt az első században II. Attalosz pergamoni király elrendelte, hogy találják meg a világ legszebb táját a számára: a földi paradicsomot. Miután emberei rábukkantak a helyre, Attalosz király várost építtetett és az Attaleia, görögül Αττάλεια, nevet adta neki, mely később Adalia-ra, majd Antalya-ra módosult.

II. Attalosz, Pergamon királya alapította i. e. 2. században, a környező ókori településekből.

A város jelképe a mecset az (oszloposan) hornyolt minarettel.

Bazár

A kikötő

A Düden vízesés

Két pici filmecske a vízesésről

        

Utazunk az aranyművesek felé

Aranyműves üzem

Vissza Antalyába