14-e délután, Tozeur

Úton Tozeur felé

Tozeur
Tozeur (arabul توزر) oázis és város Tunézia délnyugati részén, a Sott-el-Dzserídtől északnyugatra.Tozeur kormányzóság székhelye.
Az ókorban a város Tusuros néven volt ismert. A medinában máig megtalálhatók a hagyományosarab építészet emlékei. Az oázis több százezer pálmafáján termő datolya közismert exportcikk. A gépi meghajtású járművek megjelenése előtt a Szaharán keresztül zajló kereskedelem fontos állomása volt. Napjainkban egyre nagyobb szerephez jut a turizmus, amely Tunézia sivatagi tájai felé irányul.
Lakossága mintegy 32 400 fő (2004)
1997-ben a város közelében forgatták a Csillagok háborúja filmsorozat elképzelt univerzumában szereplő egyik város, Mos Espa külső helyszíneit.

Szállodánk Tozeurben

Lovaskocsival Tozeurben és az oázisban
 

Banán

Öntözőrendszer

Választási falmező

Banánvirág

A helyi datolyatermelők bemutatót tartottak nekünk a datolyapálmák beporzásáról. Kétszáz nőstény pálmához van egy hím pálma. A hím pálma porzóját a nőstény pálma vesszői közé helyezik, s körbe kötözik. Persze minden egyes nőstény pálmafára fel kell mászni, s a beporzást egyenként kell végrehajtani.

Hím pálmaSéta Tozeurben Habibbal
Kaptunk szabad időt Mohamedtől, s elindultunk a Medina felé. Útközben egy szimpatikus fiatalembert megkérdeztem, merre menjünk. Készségesen felajánlotta, hogy kalauzol bennünket, s elvezetett bennünket a Medina legszebb helyeire. Útközben elmondta, hogy az idegenforgalomban dolgozik, és a mi szállodánkban van egy kis üzlete.
Tozeur architektúrájának van egy különös vonása, ez a falazat tégláinak az elhelyezkedése: a nyári kánikula ellen úgy alakítják ki a falat, hogy minél nagyobb felületet képezzen egy-egy tégla árnyéka.

Habib

Habib és Ági

Heni és Habib

Karimtól pólókat vettünk

Habib

Habib és jómagam

Heni sivatagi rókával

Busszal Tozeurben

Tozeur vacsora

Habib boltja