JORDÁNIAI TÁJAK

Egy Eilati utazási irodánál fizettünk be a kétnapos jordániai útra. Az utazási iroda messzemenően teljesítette amit vállalt, fantasztikus két napunk volt.
Első nap reggel az utazási iroda kisbusza 1/2 8-kor várt bennünket a hotel előtt, s elvitt a jordán határra (kb. 5 km.). Ott átadott kettőnket Mohamednek, aki mindvégig kiváló vezetőnk volt. Jól beszélt angolul, s tárgyi tudása is kiváló volt. Mohamed elintézte az útlevéllel kapcsolatos formaságokat, s a határ túloldalán már várt bennünket egy taxi sofőrrel. Rövid akabai kitérő után a taxival a Vadi Rum-ba mentünk egy kempingbe. Nem európai kempinget kell elképzelni, beduin településről, sátrakról van szó. Rövid pihenő után előállt Ali a terepjáróval, s nekivágtunk a Vadi Rumnak. Megnéztük a kőbe vésett rajzokat, a sziklákat, a ciszternát. Visszatérve a kempingbe nagyon ízletes ebédet kaptunk, s a taxival elmentünk Petrába. Ott Mohamed a hotelbe vitt bennünket, átadott egy Petra térképet, s feladatul adta, hogy sétáljunk el egészen a "Trezor"-ig, majd másnap reggel álljunk készen 1/2 9-kor.
Másnap délutánig Mohameddel Petrát csodáltuk, majd egy másik taxival mentünk vissza az izraeli határra. Ott Mohamed - miután elintézte a formaságokat - elbúcsúzott tőlünk. A határ másik oldalán várt bennünket az utazási iroda alkalmazottja s kocsival visszavitt bennünket a szállodánkba.

Jordánia határainak nagy részét nem a természet rajzolta, hanem három háború és a politikai elgondolások. A jelenség Akabánál nyilvánvaló: a város közvetlenül az izraeli határ mellett fekszik, olyannyira, hogy az Alaidah és Arraudah városnegyedek kevesebb mint két kilométerre vannak Eilat zsidó város első épületeitő1. A tengerparti út (Huszein király út) a határon álló királyi palotához vezet.

Az izraeli-jordán határ

Mohamed

Egyik taxisofőrünk, Ági és jómagam

Mohamed és a másik taxis

Ági, a másik sofőr és jómagam

Az akabai öböl

Az utakon kicsi a forgalom, s ez is főleg teherautókból áll. A vasút is és a teherautók is főleg foszfátot szállítanak, ez Jordánia egyetlen ásványi kincse.

Jellemzőek a tájban a vörös sziklák

Érdekesek a sziklák képződményei

A táj lenyűgöző

Állatokat is lehet látni

Petra környékén több a település