1. A program
2. Repülünk Marokkóba
3. Utunk térképe
4. A csapat
5. A visszaút

1. A program

 

H-1011 Budapest

Batthyány tér 5-6.

Tel: (36-1) 487-1010

Fax: (36-1) 356-8590

barath.ferenc@budavartours.hu

www.budavartours.hu

 

 

MAROKKÓ GAZDAGON KÖRUTAZÁS PROGRAM TAVASZ 2009
15 NAP / 14 ÉJ
Szállás
: a körút során 4*-os, jó minőségű szállodákban
Ellátás: félpanzió, a programban feltüntetettek szerint.
Utazás: menetrendszerinti járattal Budapest-Casablanca útvonalon egyszeri európai átszállással
Transzferek, városnézés: légkondicionált autóbusszal.

1. nap Budapest-Casablanca:
Találkozás Ferihegy 2/A Terminálon. Elutazás Budapestről egyszeri európai átszállással Casablancaba menetrendszerinti járattal. Érkezés Casablancaba, transzfer a szállodába. Szállás és vacsora Casablancaban.

2. nap: Casablanca-Rabat:
Reggeli után Casablanca metropoliszába teszünk látogatást. A filmek világából ismert, különleges atmoszférájú városban megtekintjük: az Anfa villanegyedet az Atlanti-óceán partján, a II. Hassan mecsetet kívülről, mely a világ harmadik legnagyobb mecsete. Városnézésünk során eljutunk a királyi palota körzetébe, érintjük az Arab Liga parkját, valamint az V. Mohamed teret és az Egyesült Nemzetek terét, ahol a névadó ?Fehér Házat�
az egykori kormányzósági épületeket láthatjuk. Délutánra megérkezünk a Királyság elegáns fővárosába, Rabatba. E virágzó és rendezett város látnivalói között szerepel az Oudayas-i Kasbah, a Hassan torony háttérben a hihetetlen kék óceánnal, továbbá az V. Mohamed mauzóleum, a királyi palota és az azt körülvevő tér, a Mechouar. Szállás és vacsora Rabatban.

3. nap: Rabat-Meknes-Fes: Ezen a napon Marokkó új arcát ismerhetjük meg. Reggeli után látogatást teszünk az elbűvölő, római alapítású Volubilisbe. Miközben a római építészet remekeiben, és az egykori villák szép fényű mozaikjaiban gyönyörködünk, a távolban láthatjuk a pihenő tevéhez hasonlító festői elhelyezkedésű Szent Várost, az iszlám atyja, az I. Idriss által alapított Moulay Idrisst, (a városalapító tiszteletére itt felépített mauzóleumhoz évente több tízezer hívő zarándokol el). Továbbutazás Meknesbe, ahol a ?marokkói Versailles"- megtekintésével kezdjük a délutánt. A várost Moulay Ismail, XIV. Lajos kortársa alapította a XVII. század végén. Meknest negyven kilométer hosszú, háromszoros városfal öleli körül, aminek egyik oldalán a Medina (óváros) és a Bab El Mansour (Marokkó legszebb kapuja), a másik oldalán pedig a modern városrész található. A monumentális kapuk és a piacok még emlékeztetnek a város fénykorára. A letűnt szultáni palota romjai azonban az idő múlására figyelmeztetnek, mely lassan elmosta Meknes jelentőségét és Rabatot részesítette előnyben. A városalapító mauzóleumának megtekintése után továbbutazás Fesbe. Vacsora és szállás Fesben.

4. nap: Fes: Reggeli után egész napos városnézéssel indul Fesben, a legősibb királyi városban, Marokkó vallási és kulturális központjában. A program a IX-XIV. században épült Medina, a benne található Bou Inania Medersa (Korán-iskola), emellett a világhírű Karaouine mecset környékének, Nejjarine szökőkútnak, II. Idriss, a város alapítójának mauzóleumának, valamint a bőrcserzők, és szőnyegszövők negyedének megtekintését foglalja magába. Délután látogatás a XIV. századi, jelenleg is működő, különlegesen cizellált főbejáratú királyi palotához, majd a mellette elterülő Mellah zsidó negyed megtekintése következik, ezután ismerkedés a város szélén lévő fazekas negyed mestereinek munkáival. A városnézés után visszatérés a szállodába. Vacsora, szállás Fesben..

5. nap: Fes-Ifrane-Midelt-Erfoud: Ezen a napon a Festől alig negyven kilométerre található festői síparadicsomba, Ifrane-ba tartunk, ahol a cédrusvidék kezdődik. Rövid pihenő után elindulunk Midelt felé a Közép-Atlasz csodálatos cédrusligeteivel és hatalmas fennsíkjaival tarkított hágóján keresztül. Midelt az utolsó nagy megálló, a ,,vízválasztó,, a Magas-Atlasz átkelése előtt. A város 1448 méter magasan fekszik, jellegzetes alaptábor a környékbeli tóvidék bejárásához. Midelt után utunk egyik legmegdöbbentőbb szakasza következik. A kihaltnak tűnő tájon, csak egy-két boróka képviseli az életet. Egyszerre feltűnik Marokkó ,,Grand-canyonja", a Ziz völgye. A völgyben több százezer pálmából álló ültetvény kanyarog, mint egy lassú zöld folyam. A nap végén Erfoudba, az egykori légiós településre érkezünk. Ez már a tafilaleti oázisok kapuja. Vacsora és szállás Erfoudban.

6. nap: Erfoud-Merzouga-Tinejdad-Gorges de Todra-Tinerhir: Ezen a napon érdemes korán kelnünk, hogy a Merzouga oázisban (mely busszal nem megközelíthető csak dzsipekkel) megtekinthessük a gyönyörű napfelkeltét (fakultatív program a helyszínen fizetendő kb. 25 Euro/fő). A természet ébredő hangjaival, a millió apró életjellel átitatott oázisból elindulunk az Atlasz lábai mentén a datolyapálmák útján Tinerhirbe. Az út során több ezer pálmafa, egzotikus öltözékbe bugyolált asszonyok látványa kíséri az utazókat. A rózsaligeteiről, zamatos datolyáiról ismert vidék a fotósok paradicsoma. Hegyek oldalába simuló berber falvacskák és kasbák jellemzik a napot. A környék vásárain már nem csak a berber, de az egykori délről idehurcolt rabszolgák leszármazottainak kultúrájával is találkozhatnak. A Glaoui pasa palotái és a francia művészvilág szép villái is felbukkannak a távolban. Tinerhir előtt letérünk a főútról, hamarosan Dél-Marokkó legszebb szurdoka vár ránk. A fenséges pálmaliget mögött húzódó, avatatlan szem számára nem sejthető bejáraton túl egy közel 300 méteres fallal határolt hűvös völgyet rejt a hegy. Innen nincs már messze aznapi végállomásunk, Tinerhir. Vacsora és szállás Tinerhirben.

7. nap: Tinerhir-Ouarzazate: Ezen a napon a Kasbák Útja névre hallgató festői vidékkel ismerkedünk meg. A világörökség részét alkotó egyedülálló tájon egymást érik a kihalt és lakott agyagerődök és oázisok. Délre elérjük a Rózsák Völgyét, melynek fővárosa, El Kelaá M'Gouna a mai napig a legfinomabb rózsavíz-előállító vidék. Délután felbukkan az 1160 méteres magasságban fekvő Ouarzazate, a Magas-Atlasz berber fővárosa. A mai városkép a francia hódítók hatására alakult ki. Programunkban szerepel az ország egyik legszebben megmaradt erődjének, a Taouirt Kasbának megtekintése. Vacsora és szállás Ouarzazate-ban.

8. nap: Ourzazate-Zagora-Ouarzazate: Reggeli után egész napos túrára indulunk az utunk során érinthető legdélibb oázisvárosba, Zagorába, mesebeli kis utakon dél felé. Egyre sivatagosabb vidék következik, a túra a Draa folyó mentén halad. Apró falvak, datolyaligetek színesítik a képeslap-szerű tájat. S ahol beleütközünk a ,,Timboktou 52 nap tevével,, táblába, ott ér véget utunk, és kezdődik a Szahara. Az arany dűnék megmászása után visszatérünk Ouarzazate-i szállásunkra. Vacsora és szállás Ouarzazate-ban.

9. nap: Ouarzazate-Taroudant-Agadir: Ouarzazate-ból indulva hamarosan elérjük a Világörökség részét képező, filmekről visszacsengő Ait ben Haddou ksart, mely napjainkban mindössze 3 családnak ad otthont. Ait ben Haddouban megállt az idő, a színek, a vad táj, a környék teraszos földjei egy másik bolygó érzetét keltik bennünk. A délelőtt folyamán a Magas-Atlasz látványos csúcsainak árnyékában haladunk a termékeny Souss-síkság felé. Napok óta nem láttunk annyi ápolt gyümölcsöst, narancsligetet, mint a Taroudant felé vezető úton! Feltűnnek az első argana fák, ahol - ha szerencsénk van - megpillanthatjuk a kistestű kecskéket a fakoronán. Taroudant vaskos, vörös falai Marrakesh-t juttatják eszünkbe. Csakhogy a piaci nyüzsgés helyett ligetekben gazdag, jómódú kisvárosba érkezünk. Az egykori szultáni palota ma szálloda. Egy tea erejéig kihagyhatatlan megálló. Az üdítő percek után narancsültetvények mentén továbbhaladva feltűnik előttünk újra az óceán, s a pihenést, szórakozást nyújtó fehér Agadir. Megérkezve az üdülőparadicsomba rövid buszos városnézés keretében megismerkedünk a kikötő, a portugál erőd és a souk-negyedekkel, majd elfoglaljuk szállásunkat. E hosszú gazdag túra után jól fog esni a napfény, a végtelen homokos strand, vagy akár a nyüzsgő éjszakai élet. Aki még nem telt meg ennek a szép országnak a színeivel, Agadirból további egynapos túrákat tehet dzsipen, busszal, hajón vagy akár tevével. Vacsora és szállás Agadirban.

10. nap: Agadir: Reggeli, majd szabadidő a tengerparton. Lehetőség fakultatív programokra. Vacsora és szállás Agadirban.

11. nap: Agadir: Reggeli majd szabadidő a tengerparton. Lehetőség fakultatív programokra. Vacsora és szállás Agadirban. 

12. nap: Agadir-Marrakesh: Reggeli, majd utazás Marrakeshbe. Vacsora és szállás Marrakeshben. Fakultatív program lehetőség:
Fantázia est Chez Ali�.

13. nap: Marrakesh: Reggeli után Marrakesh, a ,,Dél gyöngyének,, megtekintése. A ,,vörös várost,, a XI. században alapították az Almoravidák. Ez a dinasztia csodálatos palotákat és kerteket hagyott Marrakeshre. A program első fele a Szadida sírok, a Bahia palota, a Menara kert és a Koutubia mecset megtekintéséből áll. A délután során ismerkedés a szukok varázslatos keleti világával, majd a híres Jemma El Fna téren, a mesemondók, kígyóbűvölők, tűznyelők, akrobaták és utcai pecsenyesütők forgatagának, és a tér Ezeregyéjszaka meséibe illő nyüzsgésének felfedezésére nyílik lehetőség. Este visszatérés a szállodába. Vacsora, szállás Marrakeshben.

14. nap: Marrakesh-Casablanca: Reggeli után szabadprogram Marrakeshben, vagy fakultatív program lehetőség: ?Ourika völgye� Délutáni órákban utazás Casablancaba. Vacsora és szállás Casablancaban. 

15. nap: Casablanca-Budapest: Reggeli a szállodában, transzfer a casablancai repülőtérre légkondicionált autóbusszal. Hazautazás Budapestre menetrendszerinti járattal, egyszeri európai átszállással.

Általános információk: utazás Budapest-Casablanca-Budapest útvonalon egyszeri európai átszállással, menetrendszerinti járattal. Az ár tartalmazza a repülőjegyet, a szállást 14 éjszakára a választott kategória szerint, a megadott ellátást, transzfereket, valamint magyar nyelvű idegenvezetést.  

A részvételi díjon felül kötelezően fizetendő: repülőtéri illeték (repülőtéri illeték+légi biztonsági pótdíj+kerozin pótdíj), 51.990,-Ft (változhat), esetleges fakultatív programok díja, a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás 570,-Ft/fő/nap a  sztornó biztosítás (a részvételi díj 1%-a) és a foglalási díj (500,-Ft/fő). Vízumkötelezettség Marokkóba magyar állampolgároknak már nincs. Helyszínen fizetendő belépődíjak: 25 Euro/fő. Kötelezően fizetendő borravaló 15 Euro/fő/hét.

2. Repülünk Marokkóba

3. Utunk térképe

4. A csapat

5. Visszút

Éjfélkor indultunk

vissza, addig valahogy

múlattuk az időt

A casablancai

reptéren akkor

éppen szoborkiállítás

volt

Ez már Ferihegy

 

Ennek a repülőtéri takarító kocsinak története van. Ági születésnapját Agadirban egy kitűnő vörösborral ünnepeltük, Guerrouane volt a neve. A casablancai FreeShop-ban vettünk egy-egy üveggel hárman, azt szépen számlástól becsomagoltattuk hermetikusan, ahogyan az az Európai Únióban elő van írva. Az átszállásnál Rómában a vámvizsgálaton el akarták venni, hiába mondtuk, hogy az előírásoknak megfelelően vannak becsomagolva. Erre Ági barátnőnk mindhárom üveget eltörte a szemétláda oldalán, nehogy az olasz vámőrök igyák meg a borunkat. Akkor ők hoztak egy takarító kocsit, Ági meg büszkén felmosta a követ, azzal a felkiáltással, hogy "No Viva Italia". Mondanom sem kell, nagyon utáltak bennünket.