VolubilisÚtközben megálltunk egy vendéglőnél. A marokkói vendéglők otthonosak, kellemesek és nagyon csinosak: ahol lehet, mozaikkal díszítik a falakat.

Megyünk tovább Volubilis felé


Volubilis története


Volubilis eredetileg talán karthágói település volt, vagyis elképzelhető, hogy a Földközi-tenger rómaiak előtti urai, a punok alapították a várost. Az időszámításunk előtti harmadik századtól azonban a latin nyelvű hódítók vették át az uralmat a mai Marokkó nagy részén. Az itt élő berber törzseket nem tudták ugyan leigázni, de ez nem is volt szándékuk, inkább a kölcsönös előnyökre építve kereskedelmi kapcsolatokat építettek ki velük.

Volubilis így igazgatási és kereskedelmi központtá vált az évszázadok során. Az igazgatási funkció nem volt elhanyagolható: bár a környék nem volt szorosan vett értelemben római „törzsterület”, Észak-Afrikában az egyik legnagyobb adminisztratív centrum szerepét töltötte be. Volubilis szerepe a mainál azért is volt sokkal jelentősebb a római időkben, mert akkor még Észak-Afrika éghajlati adottságai kedvezőbbek voltak a földművelésre. Kevesebb sivatag volt itt, a szántóföldeken pedig nagy mennyiségű gabona termett. Ennek a gabonának volt az egyik elosztóközpontja Volubilis.

Volubilis érdekessége az, hogy lakói nem hagyták el a római birodalom bukása után sem. A rómaiak a harmadik században feladták ugyan Afrika e vidékét, a latin nyelv azonban még évszázadokig használatos volt e településen. Csak a hetedik századi arab hódítás után tűnt el a latin a környékről. Volubilisben azonban még további ezer évig élt a „régi-új” lakosság. A város pusztulását, mint már említettük, Meknes fejlődése okozta.

A XVIII. században lerombolták Volubilis nagy részét, és az építőanyagot többek között a Moulay Ismail paloták építéséhez használták fel. Ha ez nem történt volna meg, Volubilis a világ legjobban megőrzött római műemlékvárosa lenne ma – de hát tudjuk, a történelemben a „ha”-val kezdődő mondatoknak nincs túl sok értelme…

Érdekességek, különlegességek

A mai romvárosban a turisták számára (akiknek belépődíjat kell fizetniük a műemléktelepülés megtekintéséhez) a legérdekesebb Volubilis központja, egy 800x600 méteres alapterületű térség, amely fallal van körülvéve. A volubilisi ásatások legszebb, legértékesebb leleteit ugyan a rabati Régészeti Múzeumban őrzik, mindenesetre még ma is tartogat látnivalókat: mintegy harminc, rendkívüli szépségű mozaik eredeti lelőhelyén található meg.

Diadalív, bazilika és fórum (római főtér) szintén van itt, mint minden nagyobb római városban. Volubilis ugyanis nem volt kicsiny település az antikvitás idején. Egykori lakosságát 20 ezerre becsülik. Említésre méltó a bazilika: kevés helyen látható ilyen jól megőrzött építmény a római korból. Romos falai több mint tíz méter magasak, és azt a benyomást kelik, mintha kétezer évvel ezelőtt jártunk volna errefelé (esetleg egy kisebb háború után…).

Ez a ... Maximus, magyarul a főút (a nevét Claudine majd megmondja):

Az egyik csodás mozaik:

Szvasztika...

Az olajprés:

Egy másik csodás mozaik:

Moulay Idriss

Miközben a római építészet remekeiben, és az egykori villák szép fényű mozaikjaiban gyönyörködünk, a távolban láthatjuk a pihenő tevéhez hasonlító festői elhelyezkedésű Szent Várost, az iszlám atyja, az I. Idriss által alapított Moulay Idrisst, (a városalapító tiszteletére itt felépített mauzóleumhoz évente több tízezer hívő zarándokol el).

Még egy mozaik:

Monumentális romok:

Gólyák

A termékenység szimbóluma? A szexuális örömöket hirdeti? Rejtély...

További ókori csodák:

Mindannyian élveztük ezt a kirándulást

Helyi idegenvezetőnk