BEVEZETŐ

- A WEBLAPRÓL

 Nem szép dolog más tollával ékeskedni, tehát bevallom, a honlapon nemcsak az én képeim
          vannak fenn. Körülbelül 400 fotót Évi 2 készített, ugyancsak 400 fotó Ági 1 műve, a
          többi kb. 1600-ért én vagyok a felelős (Ági 2). Több mint egy év után Zsolt elküldte az
          ő Peruban készült képeit, ezek közül is átvettem (persze az ő engedélyével) 140-et.
          Szándékos volt, hogy nem derül ki, mely képet ki készített... nem akarok szégyenkezni.
         
    A weblapot n
em tekintem késznek.
          - Még sok képhez szeretnék aláírást írni,
          - egyes helyeken a képek sorrendje nem ideális, ezt rendbe kell tenni,
          - biztos vagyok benne, és remélem is, hogy ti is fogtok hibákat jelezni.
          - itt-ott beiktatok francia vagy angol nyelvű ismertető szövegeket, ugyanis találtam többek
            között egy hallatlanul érdekes francia weblapot: http://www.perou.net/ala/fr/ , akit nem
            érdekel, ugorja át!
            Közben egy francia egyetemi társam is megosztotta velem utazásainak képeit.
            Ő az egész világot bejárta, érdemes megnézni a képeit:
            http://claudemariedefrance
     Viszont: feltettem elrontott, életlen, sötét képeket is. Bevallom, nem vagyok rájuk büszke,
                  de egyszeri eseményeket örökítenek meg, ismételhetetlenek...

- PROGRAM

- RÉSZTVEVŐK

- TANÁCSOK

A PROGRAM

Utunkat a CarTour szervezte.

Programunk a következő volt (a magassági és hőmérsékleti adatokkal már én egészítettem ki, utóbbiak április hónapra érvényes statisztikai adatok):

1. nap Április 11: Budapest – Lima    -  26°C/17°C
Indulás Budapestről Limába egy európai átszállással. Peru fővárosában való landolás után utazás a Miraflores modern városrészben elhelyezkedő szállodába.

2. nap Április 12: Lima…
Délelőtt változatos városnéző programon vesznek részt, többek között az Archeológiai Múzeumot is meglátogatják. Délután szabadprogram. Fakultatív Indián piac: A látogatás révén az utas megismerheti a tengerparti, hegyvidéki és őserdei népművészet csodás termékeit, amiket kedvük szerint meg is vásárolhatnak.

3. nap Április 13: Lima – Pachacamac – Paracas…214 km
Indulás a kora reggeli órákban a Paracas-félszigetre, útközben meglátogatják Pachacamac romvárosát, amely a zarándokok is körében kedvelt helyszín. Délután szabadprogram. Fakultatív Paracas Nemzeti Park: a Hegyi régészeti múzeum megtekintése után látványos sivatagi és tengerparti túra. A kilátókból megfigyelhetik az idő és a természeti erők munkálta Csendes-óceán parti sziklákat.

4. nap Április 14  : Paracas – Ballestas szigetek – Ica – Nazca -  26°C/17°C 180 km
Hajókirándulás a Ballestas-szigetekre, amelyeket „mini Galapagos-szigeteknek” is neveznek. Ezeken a szigeteken tengeri madarak százezrei –pelikánok, kormoránok, pingvinek – fészkelnek. Ezután folytatjuk utunkat a napi program tetőpontját jelentő Nazca felé. Délután szabad program. Fakultatív repülőút a rejtélyes Nazca-vonalak felett: ezt a programot minden vendégnek ajánljuk, mivel egy életre szóló élményt nyújt. Ezeknek az ősi, csak madártávlatból látható vonalaknak keletkezése és jelentése máig nem tisztázott.

5. nap Április 15: Nazca – Arequipa…405 km  2380m
Egész napos utazás a világ egyik legszárazabb sivatagán keresztül Arequipába.

6. nap Április 16  : Arequipa… -  25°C/7°C  2380m
Egész napos szabadprogram a kellemes klímájáról ismert Arequipában; kedvünkre barangolhatnak ebben a különleges hangulatú városban. Délelőtt fakultativ városnézés: Fő tér, Katedrális, Compañía templom, Szent Katalin Kolostor, Yanahuarai kilátó, stb.

7. nap Április 17: Arequipa – Chivay…84 km  3640m
Hajnali indulás Arequipából Chivay-ba. Útjuk az Amerikai földrész egyik legmélyebb kanyonja felé vezet. Szállás Chivay-ban vagy a környéken.

8. nap Április 18  : Chivay – Puno… -  18°C/1°C/43mm   170 km  3827m
Reggeli utáni körutazásuk első állomása Yanque település, ahol a helyi fiatalok a mai napig megtartották ősi szokásaikat. Útjuk a ”La Cruz del Condor kilátóba vezet, ahonnan egy kis szerencsével a kondorkeselyűk röptében gyönyörködhetnek. Ez a különleges, lenyűgöző szépségű táj a természetes élőhelye Földünk egyik legragyogóbb madarának. A visszaúton Chivay felé Maca településén iktatnak be egy rövid megállót. Éjszakai szállásuk Puno városában lesz.

9. nap Április 19: Puno – Titicaca-tó…3827m
Ezen a napon egész napos hajókirándulásban lesz részük a Titicaca-tavon, megtekintik az Uros-indiánok által épített híres úszó szigeteket. A szigeteken töltött rövid pihenő után célba veszik Taquile-t, ahol az inka-korabeli és még korábbi települések romjai találhatók. E sziget különlegessége, hogy a csodálatos gyapjú öltözeteket itt a férfiak készítik. Éjszaka egy taquile-i vendégfogadóban.

10. nap Április 20: Taquile – Puno…3827m
Reggeli indulás Taquile-ból hajóval Punóba. Punóban megtekintik a Yavari angol hajót, majd a szállások elfoglalása következik. Délután szabad program. Fakultatív Sillustáni felkeresése: Ez az ősi preinka temető egy lenyűgöző félszigeten fekszik, vele szemben pedig egy szokatlanul lapos tetejű szigetet láthatnak azok, akik úgy döntenek, hogy részt vesznek a programon.

11. nap Április 21  : Puno – Cuzco… -  20°C/5°C/44mm  333 km  3827m
A mai napi úticél Cuzco. Elhagyják Punót, átszelik az elbűvölő andoki tájat, időnként megmegállva, hogy élvezhessék a páratlan kilátást. Cuzco, melynek inka őseitől kapott neve azt jelenti: "a Világ köldöke", hajdan az óriási Inka Birodalom fővárosa volt.

12. nap Április 22: Cuzco… 3330m
Kihasználják az időt, hogy megtekintsék a város számtalan látványosságát. Cuzco városának sajátos atmoszférája van. Egyik fő nevezetessége a Fő tér (Plaza de Armas) – ahol a Katedrális található, nem messze a híres Naptemplom (Koricancha), valamint a "La Compañia" jezsuita templom pompás barokk homlokzatával. Érdekességként kitérőt tesznek a közelben található inka romokhoz. A fennmaradó időben mindenki kedvére sétálgathat, élvezheti a város egyedülálló hangulatát.

13. nap Április 23: Cuzco – Urubamba, Szent Völgy…3330m
Kirándulás az Urubamba folyó mentén, az Inkák Szent Völgyébe. Pisac romjait körülbelül 2 órás túrával érik el. A fáradalmakért a völgy megkapó látványa mindenben kárpótolja utasainkat. Sétát tesznek a színpompás Pisac piacán, majd ellátogatnak az ollantaytambói romokhoz. Ez az Inka erődítmény meredek teraszokra épült az Urubamba folyó fölé, nagy hasonlóságot mutat Pisacban látott építménnyel.

14. nap Április 24: Machu Picchu…2360m
Ez a nap utazásuk abszolút csúcspontja: ellátogatnak az inkák titokzatos városába, Machu Picchuba. Romjai, melyeket csak 1911-ben fedeztek fel, s melyekről igen kevés történelmi adat áll rendelkezésre, lenyűgöző hegyek között, 2460 méter magasan helyezkednek el. Délután nagy sétát tesznek a romok között.

15. nap Április 25: Machu Picchu – Cuzco…73 km  3330m
Fakultatív program: A reggeli órákban még egyszer alkalom nyílik egy kötetlen barangolásra a Machu Picchunál. Újra érezhetik a hely misztikus és utánozhatatlanul varázslatos hangulatát. Érdemes elsétálni a Nap Kapuhoz, az Inkák Szent Városának bejáratához. A délutáni órákban visszatérnek Cuzcóba busszal és vonattal.

16. nap Április 26: Cuzco – Lima…572 km
Menetrend függvényében délelőtt szabadprogram Cuzcóban, kora délután visszautazás Limába, majd transzfer a szállodába.

17. nap Április 27: Lima – Budapest…
Délelőtt szabadprogram. Délután fakultatív programként lehetőség nyílik az Aranymúzeum meglátogatására. Transzfer a repülőtérre, majd hazautazás Európába. Érkezés Budapestre a rákövetkező napon egy európai átszállással

A RÉSZTVEVŐK

Jorge - az idegenvezetőnk

Ági 1

Ági 2

Csabi

Évi 1

Évi 2

Győrgyi

Jutka

Laci

Zsolt

Íme a csoport:

TANÁCSOK A PERUBA KÉSZÜLŐKNEK

Nincs szándékomban elismételni azokat a tanácsokat, amelyeket az interneten meg tudtok találni, de néhány megjegyzést megkockáztatok:

- az interneten sok rémtörténetet olvastam, egyrészt a közbiztonságról, másrészt a magasságbetegségről. Mindkettő elkerülhető, ha nem egyedileg utaztok, hanem szakavatott idegenvezető gondoskodik arról, hogy csak biztonságos helyekre menjetek és a 4000 métert fokozatosan érjétek el. Nekünk nem voltak rossz tapasztalataink semmilyen szempontból.

- készüljetek fel az útra, hogy valami fogalmatok legyen arról, hogy mit fogtok látni. Még felkészülten is nagyon nehéz befogadni az élményeket.

- ha nem beszéltek spanyolul, akkor tanuljatok meg néhány szót, főleg a számokat. Tekintve, hogy mindenütt alkudni lehet, sőt kell, a peruiak nagyon örülnek, ha szót tudtok velük érteni.